Carles Arnal: “Tanquem Cofrents abans de que siga tard”

El portaveu d’Els Verds EE Carles Arnal afirma que “No podem esperar a un accident greu per tancar la nuclear de Cofrents. El País Valencià pot progresar i desenvolupar-se sense nuclears. El potencial de les energies netes encara està en gran mesura sense aprofitar al nostre territori. L´eficiència energètica en tots els sectors és un repte de futur i una gran possibilitat de millorar la nostra economia, la nostra seguretat i la sostenibilitat ambiental”.

Centenars de valencians han fet una marxa a peu fins la central nuclear de Cofrents per demanar al govern que no torne a renovar la licència d´aquesta perillosa i vella instal.lació per 10 anys més. Els Verds-Esquerra Ecologista hem estat en la manifestació reclamant el final del risc nuclear al País Valencià. Juan Ponce, candidat d´Els Verds EEPV a les Corts (en la candidatura del Compromís) i Carles Arnal, exdiputat verd i portaveu del partit, han estat presents en la marxa.

La co-presidenta del partid verd europeu, Mònica Frassoni, present a la ciutat de València, ha donat suport a la marxa, entrevistant-se amb els organitzadors i assegurant-los el compromís de tots els verds europeus contra aquesta energia obsoleta.

Carles Arnal ha destacat que “el dia després de l´accident de Txernobyl els pronuclears ja díen que un altre accident com eixe seria impossible. Ara ja hi ha veus que diuen que un altre accident con el de Fukushima serà impossible. Tal vegada iguals com el de Txernobyl o com el de Fukushima no, però accidents greus, de tipus diferents, per causes diferents, són possibles, per què la nuclear és una energia inherentment perillosa. Aquests casos eren imprevisibles, eren imposibles segons els pronuclears,… fins que van ocòrrer. La seguretat absoluta en relació a l´energia nuclear, no existeix”.

Els Verds demanem el tancament de la nuclear no sols per la seua perillositat, sinó per què és una energia molt cara (si es contabilitzen totes les despeses), que genera molts pocs llocs de treball per unitat d´inversió i que ens fa depenents d´un combustible que no poseïm i d´una tecnologia que no controlem. Hauríem de renunciar a la nuclear i dedicar les inversions, la investigació i els recursos a energíes inesgotables, més netes, amb tecnologies endògenes i generadores de molts més llocs de treball. Eixes energies existeixen i no les estem aprofitant.

Ja és hora de tancar l´era nuclear i encetar l´era de la sostenibilitat. Les energies netesvsón més econòmiques, ténen més futur i els perills no es poden comparar.